Home

Tuesday, April 3, 2012

ROTI~ ROTI KEJU

Hari ini, aku try buat my own recipe,,,hehehe,,,,ROTI KEJU,,,,Setelah menengok, melihat, meneliti dan mencari resipi2 dalam internet ni,,,aku pun berjaya mencipta resipi sendiri,,,,hehehe,,,,,tapi perlu diperbaiki lagi kot :) nie lah hasil aku buat roti keju hasil penat lelah tangan ku ini,,,,,:)


hehe,,,,walaupun x brapa nampak cantik n lawa,,,,,tapi boleh tahan la jadinya,,,dalam lembut,,,,luar crispy,,,hehe,,,,tapi nanti nak buat luar lembut gak,,,,,kena try n bereksperimen nanti,,,,:) ni gambar bahagian dalam roti,,,,,,tadaaaa,,,,,

                   
                      yumyumyum,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,lets eatzzzzzzzzzzz,,, xD


BAHAN-BAHAN:

200gm Tepung gandum
1 sk Emplex
1 sk Dough softner
1 sk Shortening
1/2 sk Garam
1 sk Yis kering
1 sb gula
1/2 cawan air suam
keju ceddar~cheese ikut citarasa sendiri :)

CARA-CARA:

1. Larutkan yis dan gula ke dalam air suam (7- 10 minit) sehingga berbuih-buih.
2. Gaul tepung, garam, emplex , doh softner dan shortening sebati.
3. Masukkan larutan yis ke dalam step no.2. sedikit demi sedikit. Uli sebati.
4. Tutup bekas doh dan perap doh. Biarkan doh naik 2 kali ganda dari saiz asal.
5. Setelah naik 2 kali ganda uli lagi dalam 2 atau 3 minit dan bahagikan ikut saiz dan kuantiti yg di sukai.
6. Perap lagi selama 15- 30 minit .
7. Uli dan bentukkan roti. letak cheese di bahagian atas roti.
8. Bakar pada suhu 180c selama lebih kurang 15 minit.

p/s: Roti enak di cicah dengan air kopi atau teh,,,,,,,:)